weergave sitenaam met of zonder www

Zoekmachines (Google) straffen het plaatsen van dubbele content af door je site naar beneden te plaatsen in de zoekresultaten. Dubbele content is als je bijvoorbeeld hetzelfde artikel op verschillende plaatsen in je website zet. Maar .... wat minder bekend is: als je site niet specifiek staat ingesteld is je site te vinden op het web door je sitenaam in te typen met of zonder www voor de naam van je website. Google ziet dit ook als dubbele content. Dit kun je voorkomen door je site

zodanig in te stellen dat een bezoeker bijvoorbeeld naar de site met www gaat ondanks dat men de letters www niet voor de sitenaam heeft getypt. Andersom kan ook. Je site redirecten van je websitenaam met www naar de site zonder www.

De 2 meest handige en bekende methoden om dat te doen?

Google Search Console (voorheen Google webmaster tool) biedt de mogelijkheid de voorkeur in te geven hoe je site weer te geven ofwel je voorkeursdomein aan te geven. Je dient wel eerst een account te maken. Deze mogelijkheid behandelen we hier niet verder in detail omdat er een uitstekende uitleg staat als je een account hebt gemaakt en je logt in.

Een 2e mogelijkheid is door middel van het .htaccess bestand van je website. Je kunt onderstaande codes toevoegen in je .htaccess bestand naar gelang je voorkeur, of zichtbaar met of zonder www voor je site naam:

Met www doorverwijzen naar zonder www
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.jedomeinnaam\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Zonder www doorverwijzen naar met www
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Dit bestand sla je dan op en plaats je in de root van je server. Als je nog geen .htaccess bestand hebt moet je hem opslaan als .htaccess.
Vanaf nu herkent Google je site als één uniforme domeinnaam en voorkom je dubbele content ofwel strafpunten!

NB Heb je een domeinnaam met extensie .com of .eu in plaats van .nl? Geen probleem, pas de extensie nl ook aan in de code hierboven.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact met ons op.